Nu cred ca sunt singurul care are probleme la pescuit sau la iesiri in aer liber cu tantarii asa ca m-am pus pe citit un pic si am aflat urmatoarele lucruri interesante despre ei:
Pe Pamant exista aproximativ 3500 specii de tantari, fiinte hematofage (se hranesc cu sange), printre care cel mai comun care se afla si la noi CULEX PIPIENS. Expertii spun ca tantarul are o varsta de circa 90-100 milioane de ani deci este un supravietuitor in tot sensul cuvantului iar calitatile sale de vanator sunt extraordinare. Tantarul are 4 etape in ciclul lui de viata: ou, larva, pupa si adult. Femela depune ouale in apa statatoare care poate fi mlastina, lac, balta etc. si in functie de specie si temperatura mediului inconjurator transformarea din ou in adult poate dura si 42-45 zile. Tantarii au mai multi senzori cu care isi gasesc prada:
-senzori chimici: simt prezenta dioxidului de carbon si acidului lactic de pana la 36-50 metri, transpiri mai mult.....esti ciupit mai mult. Se spune ca si parfumurile ii trezesc pe tantari asa ca fara Dior, Givenchy... la pescuit.
-senzori termici: cu antenele sale minuscule de 3mm gaseste cu mare precizie de unde vine sursa de caldura, mai ales ca noi oamenii suntem fiinte homeoterme (cu sange cald). Din momentul in care isi repereaza prada, tantarul isi schimba de atatea ori pozitia corpului, pana cand ambele lui antene vor capta aceeasi cantitate de caldura. Iti pui sangele in miscare pe malul apei, te plimbi dupa cleanul suprem nu stai pe loc .....esti ciupit mai mult.
-senzori vizuali: culorile stridente sunt cele care ii atrag cel mai mult in special culoarea albastra.
Nu stiu cati dintre pescari stiu ca doar femela de tantar inteapa si 'suge' sange, masculul hranindu-se cu nectar si sucuri de plante. Nici femela nu se hraneste doar cu sange, sangele fiindu-i necesar doar pentru a avea proteine si nutrienti pentru a dezvolta oua iar de multe ori nici nu simtim cand ne inteapa deoarece trompa fina nu ajunge pana la terminatiile nervoase, tantarul folosindu-se si de o saliva care este anticoagulanta.
Concluzie: avand in vedere ca sunt activi dimineata si pe inserat sa ne protejam de ei pentru ca transmit multe boli iar in sacosa pescarului recomand sa fie un mic spray anti-tantari mai ales daca sunteti in natura cu un copil sau cu sotia.